Stoke Barn
 

We were commissioned to design a new-build house to replace some agricultural structures within a farm estate in Shropshire. The brief was to create a generous but easy to manage dwelling for a couple to occupy as they reach old age, allowing them to stay on their land but to pass on the main house to their children.

Within an Area of Outstanding Natural Beauty, the project successfully received planning permission despite being against policy recommendations, due to the careful design and consideration of the landscape. Drawing on the form of the barns to be replaced, with an informal and idiosyncratic range of pitched and barrel-vaulted roof profiles, the house sits along the hedge line with no garden, borrowing the field landscape as its open space, and with the possibility that the sheep will graze right up to the house itself.